Belga – Verkies’ vanaf vandaag een Faire Gemeente in 133 Vlaamse steden en gemeenten

02.10.2024

  • Op de eerste dag van de week van de Fair Trade, lanceren Faire Gemeenten en partnerorganisaties Fairtrade Belgium en Oxfam België de postkaartencampagne ‘Ik Verkies een Faire Gemeente’.
  • De campagne wil het Lokaal engagement voor Ecologisch en Fair(Trade) denken en doen in de verf te zetten dat eigen is aan de titel van ‘Faire Gemeente’ en hen oproepen om dit verder te zetten.
  • In 133 deelnemende Vlaamse gemeenten kunnen vanaf vandaag postkaarten met de boodschap ‘Ik Verkies een Faire Gemeente’ worden gedeponeerd.
  • In totaal werden meer dan 80 000 postkaarten verspreid in Vlaanderen.Postkaarten kunnen ook online worden ingestuurd via de website https://ikverkieseenfairegemeente.be/ .

Vandaag, bij de start van de week van de Fair Trade, wordt de campagne ‘Ik verkies een Faire Gemeente’ gelanceerd. Via de campagne kan de Vlaming zijn/haar steun betuigen voor Lokaal engagement voor Ecologisch en Fair(Trade) denken en doen door het verkiezen van een ‘Faire Gemeente’. Een must, want 20 jaar na uitreiking van de eerste titel in Vlaanderen, staat de campagne onder druk. Met name de lokale verkiezingen op 13 oktober kunnen voor een kantelpunt zorgen en de verworvenheden van 2 decennia engagement wegvegen. Daarom sloegen de Faire Gemeenten coördinatie en partnerorganisaties Fairtrade Belgium en Oxfam België de handen in elkaar in het maken van een gemeenschappelijke postkaartencampagne. Tal van lokale besturen, trekkersgroepen en wereldwinkels sprongen mee op de kar. Resultaat? Meer dan 80 000 postkaarten met daarop ‘Ik Verkies een Faire Gemeente’ werden besteld in Vlaanderen. De inwoners van 133 Vlaamse gemeenten krijgen tot en met 15 november de mogelijkheid om hun steun te betuigen voor een ‘Faire Gemeente’ door hun wenskaart in te vullen en te deponeren in een wensdoos bij een lokale campagnepartner. En ook online kan voor een Faire Gemeente gekozen worden op de website https://ikverkieseenfairegemeente.be/. U ‘verkiest’ toch ook?

De Faire Gemeente campagne blijft noodzakelijk…

De Faire Gemeente campagne – een samenwerkingsverband tussen Fairtrade Belgium, Oxfam België, 11.11.11 en Rikolto – viert dit jaar zijn 20e verjaardag. Een mijlpaal, want al 20 jaar zorgen geëngageerde burgemeesters, mandatarissen, ambtenaren, burgers en vrijwilligers overal in Vlaanderen voor meer engagement voor ecologisch en Fair(Trade) denken én doen. Een engagement dat 20 jaar na het opstarten van de campagne absoluut noodzakelijk blijft, want het ‘Faire’ gedachtegoed is jammer genoeg nog steeds niet de norm. Zo hebben boeren en boerinnen in Vlaanderen en ver daarbuiten meer dan ooit af te rekenen met een grillig klimaat en zorgt ook de (wereld-) handel nog steeds niet voor prijzen die hen ten volle in staat stellen om een goed leven te leiden. ‘Ondanks hoge koffie- en cacaoprijzen, blijft het moeilijk voor kleinschalige boeren en boerinnen om in een goed inkomen te voorzien’, stelt Philippe Weiler, CEO van Fairtrade Belgium, partner in Faire Gemeente. ‘Lokaal engagement van vrijwilligers, wereldwinkels, besturen en bedrijven via campagnes als Faire Gemeente blijft daarom cruciaal om hier blijvend bewust van te zijn én om actie te ondernemen’.

‘Ondanks hoge koffie- en cacaoprijzen, blijft het moeilijk voor kleinschalige boeren en boerinnen om in een goed inkomen te voorzien’, stelt Philippe Weiler, CEO van Fairtrade Belgium, partner in Faire Gemeente. ‘Lokaal engagement van vrijwilligers, wereldwinkels, besturen en bedrijven via campagnes als Faire Gemeente blijft daarom cruciaal om hier blijvend bewust van te zijn én om actie te ondernemen’.

… maar staat in toenemende mate onder druk

De verworvenheden en het engagement van de Faire Gemeenten- sympathisanten staan echter in toenemende mate onder druk. Veroudering van de trekkersgroepen, besparingen op lokaal mondiaal beleid (en de tijd die een ambtenaar hieraan mag wijden) en een vermeende tegenstelling tussen lokale en internationale solidariteit (‘onze’ boeren versus de boeren ‘ginderachter’) zijn enkele van de redenen die het draagvlak voor de Faire Gemeente lijken af te vlakken. ‘We zien dat in sommige Faire Gemeenten het engagement inderdaad achteruitgaat’, bevestigt Bianca De Wolf, coördinator van Faire Gemeente in Vlaanderen. ‘Ambtenaren krijgen het moeilijker om tijd vrij te maken voor Faire Gemeente, de trekkersgroep dooft uit en het beleid gaat een andere richting uit’. Zo gaven bij de laatste editie van de Fair-O-Meter, een zelfevaluatie van hoe goed de Faire Gemeenten scoren op hun engagement, maar liefst 6 gemeenten hun titel terug. Een keuze van het lokale beleid. ‘Een Faire Gemeente worden of blijven, is in de eerste plaats een beleidskeuze’, stelt Bianca. ‘Wil het beleid mee, dan kan ook op de andere criteria rond aankoopbeleid en sensibilisering worden gewerkt’.

‘Een Faire Gemeente worden of blijven, is in de eerste plaats een beleidskeuze’, stelt Bianca. ‘Wil het beleid mee, dan kan ook op de andere criteria rond aankoopbeleid en sensibilisering worden gewerkt’.

Daarom de campagne ‘Ik verkies een Faire Gemeente’

Het is dan ook geen toeval dat de initiatiefnemers achter de postkaartencampagne – de Faire Gemeente coördinatie en partners Fairtrade Belgium en Oxfam België – ervoor kiezen om net nù deze campagne organiseren. Want de keuze voor een nieuw lokaal beleid en dus de uitslag op 13 oktober, zal erg bepalend zijn voor het al dan niet ‘verkiezen’ van een Faire Gemeente. En dat de campagne nu al op heel wat bijval kan rekenen in de gemeenten, blijkt alvast uit het aantal deelnemende gemeenten. Maar liefst 133 Vlaamse gemeenten meldden zich aan. Lokale besturen, wereldwinkels en trekkersgroepen bestelden samen meer dan 80 000 kaarten en zullen zich tot 15 november inzetten om ondertekende postkaarten te verzamelen. ‘Voor hen staat niet alleen het voortbestaan van de titel op spel, maar ook 20 jaar van lokaal engagement’, stelt Bianca. Het aantal deelnemende gemeenten en bestelde postkaarten doet alvast vermoeden dat de Faire Gemeente campagne ook na 13 oktober in tal van Vlaamse gemeenten zal worden verdergezet.

De 133 deelnemende Vlaamse gemeenten en steden zijn: Aalst, Aarschot, Affligem, Alken, Anzegem, Asse, Assenede, Avelgem, Balen, Beernem, Beerse, Beersel, Begijnendijk, Beveren, Bierbeek, Bilzen, Boechout, Boom, Bornem, Borsbeek, Brussel, Buggenhout, Damme, De Pinte, Deinze, Dendermonde, Destelbergen, Deurne (A’pen), Diest, Diksmuide, Duffel, Edegem, Eeklo, Evergem, Geel, Geraardsbergen, Gistel, Grimbergen, Halen, Halle, Hamont-Achel, Hasselt, Heist-Op-Den-Berg, Herent, Herentals, Herenthout, Herne, Herzele, Heusden-Zolder, Heverlee, Hoboken (A’pen), Hoeilaert, Hooglede, Houthalen-Helchteren, Hove, Huldenberg, Ieper, Ingelmunster, Knokke-Heist, Koekelare, Kontich, Kortenberg, Kortrijk, Kruibeke, Kuurne, Laakdal, Laarne, Lede, Leuven, Lichtervelde, Lier, Lievegem, Lille, Lint, Lokeren, Machelen, Maldegem, Malle, Meerhout, Meise, Melle, Merelbeke, Merksem (A’pen), Merksplas, Moorslede, Nazareth, Nieuwpoort, Nijlen, Ninove, Oosterzele, Oostkamp, Oudenaarde, Oud-Heverlee, Oud-Turnhout, Peer, Pelt, Pepingen, Poperinge, Ranst, Ravels, Retie, Riemst, Roeselare, Rumst, Schelle, Scherpenheuvel-Zichem, Schilde, Sint-Gillis-Waas, Temse, Ternat, Tessenderlo, Tielt, Tongeren, Torhout, Tremelo, Turnhout, Veurne, Vilvoorde, Vorselaar, Vosselaar, Waregem, Westerlo, Wevelgem, Wijnegem, Wondelgem, Wuustwezel, Zele, Zoersel, Zonhoven, Zottegem, Zwalm, Zwevegem, Zwijndrecht

OVER FAIRE GEMEENTEN
​Faire Gemeenten zet sinds 2004 eerlijke handel op de kaart in de Vlaamse gemeenten. De campagne, getrokken door Fairtrade Belgium, Oxfam België, Rikolto en 11.11.11, draagt bij aan een waardig bestaan voor boeren en producenten wereldwijd, zowel dichtbij als in Afrika, Latijns-Amerika en Azië. We willen dat de voeding op ons bord en de producten die we gebruiken in goede werk- en milieuomstandigheden worden gemaakt. En dat de boeren en producenten daar een eerlijke prijs voor ontvangen. Dit engagement van de gemeente draagt bij aan de duurzame ontwikkelingsdoelstellingen van de Verenigde Naties. 
www.fairegemeenten.be.